Ihanaa lokakuista viikonloppua.

Mä paasaan aina värien käytöstä ja siitä, että pitäisi pukeutua itselle sopiviin väreihin ja sävyihin. Tässä tapauksessa, jos mietitään omia värejä, musta sopii vain 12% suomalaisista. Skandinaavinen iho on niin vaalea, että musta on monesti liian jyrkkä väri. Se tekee ihon harmaaksi, nostaa väsymyksen merkkejä kasvoille (mm. tummat silmäaluset korostuu), ihon punoitus tai kirjavuus korostuu ja musta uppoaa syvälle juonteisiin ja tekee ne näkyvämmäksi.

Silti, me pukeutudaan pääosin mustaan. Se on jostain kumman syystä suomalaisille sellainen perusväri, turva, musta ”sopii kaiken kanssa” ja musta ”hoikentaa”. Näitä kuulen paljon. Musta on erittäin toimiva väri, kun se kuuluu omaan värikarttaan eli talvi-ihmiselle. Talvi-ihmisen iho kestää mustan vaikutuksen ja talvi-ihmiset ovat upeita mustissaan. Vaikka olen itse talvi ja käytän paljon mustaa, yritän kuitenkin pukeutumisessa suosia musta lisäksi muita värikarttani värejä, kuten voimasta pinkkiä, sähkönsinistä, kirkasta punaista ja sitruunan keltaista. Mutta onhan se myönnettävä, että kyllä omasta vaatekaapistani löytyy paljon mustaa.

Olen monien kauppiaiden kanssa jutellut, ja musta on se, joka myy. Monesti kysytään, et ”onko tästä muita värejä?” ja kauppias esittelee 2-6 muita sävyjä samasta vaatteesta, mutta silti musta on se, joka lähtee mukaan. Suosittelenkin siis lämpimästi etsimään mustalle vaihtoehtoja, mikäli tiedät, ettei se ole sinulle pukevin sävy. Mustaa voi käyttää housuissa (ei se sieltä asti heijasta harmautta kasvoihin) ja mustan lempipaidan kanssa voi käyttää esim. huivia, joka katkaisee mustan vaikutuksen ennen kasvoja.

Kuitenkin, tärkein asia pukeutumisessa on oman persoonan esiin tuominen. Että tunnet olevasi sinä, viihdyt vaatteissasi ja väreissäsi. Jos se on musta, niin sitten se on musta, huolimatta siitä, onko se sinulle paras väri tai ei. Aina, kun asiakas käy minulle värianalyysissä, kerronkin, että minä suosittelen, en kiellä mitään. Annan vaihtoehtoja.

Viimeisimmät hankinnat tähän syksyyn näkyy alla. Poikkesin Koskikeskuksessa ihanassa Muotikaarteen myymälässä, jossa kauppias Mervi minut hyvin tunteekin. Käyn Muotikaarteessa usein asiakkaiden kanssa juuri siitä syystä, että Muotikaarteessa on ympäri vuoden tarjolla VÄREJÄ. Upeita ja laadukkaita vaatteita naisille arkeen, työhön ja myös juhlaan. Viimeksi kun nähtiin, niin sanoin Merville, että tarvisin jonku kivan neuleen syksyyn, kun haluan, ettei se ole mikään perus vaan siinä pitää olla ”joku juttu”. Ja niin Mervi haki minulle tämän hyvin perusmallisen mustan neuleen, mutta jossa on upeet hihaistutukset olkapäissä! Sopii mulle siis sekä väreiltään että on oikea malli myös mun vartalotyypille! Myös nää mageet housut sit tarttu matkaan.

Mustassa on myös sävyjä. Materiaalista riippuu, miltä musta väri vaatteessa näyttää. Neuleen olkapäissä kivat hihaistutukset ja nää nahkapintaset housut on ihan tän syksyn lempparit. Muotikaarre/Koskikeskus.

Neuleen kaveriksi voi kietaista myös huivin. Ja näin myös katkaista värin vaikutuksen kasvoilta, mikäli musta ei kuulu sun värikarttaan. Tää huivi olin myös magee löytö Muotikaarteen myymälästä. Leopardi-kuosi on tarpeeks räväkkä ja punanen sopii kivasti mulla myös hiuksiin.

Inasen glamouria asuun saa perinteisillä helmillä (tänä syksynä koruissa yhdistellään eri pituuksia ja kerrostetaan kaulakoruja!), ja sit kun vaihtaa tennarit maihareihin niin avót! (Neule, housut ja helmet Muotikaarteesta, kengät Tommy Hilfiger/Ideapark). 

Syysterkuin, Kati