Viime kerralla kirjoitin ensivaikutelman tärkeydestä ja hymystä, joka on meidän tärkein asuste. Pyysin myös miettimään, mikä mahtaa olla omassa vartalossasi se parhain puoli? Jos sinulla on uskallusta, kerro oma paras puolesi kommenttikentässä blogin luettuasi. 


Jokaisen naisen huushollista tulisi löytyä kokovartalopeili 🙂 Se on todella tärkeä väline, sillä peili kertoo meille totuuden. Peiliin on hyvä katsoa aina edestä sekä takaa (joka tuppaa monesti unohtumaan) ennen kuin lähtee ovesta ulos. On hyvä tarkistaa, että vaatteet istuvat ja hiukset ovat huoliteltu, mekon sauma on suorassa eikä mistään roiku langanpätkiä tai hirmuista määrän koiran karvoja. Kokovartalopeili sekä mittanauha ovat myös oleellisia asioita, kun lähdemme tekemään vartaloanalyysiä ja miettimään, mikä oma vartalotyyppi mahtaisi olla. Kun tunnet oman vartalosi, on helppo pukeutua parhaita puolia korostaen ja kohdata maailman haasteet joka päivä itsevarmana ja hymyssä suin.


Olin itse tänään messuilla body painting -mallina. Asuna siis bikinit ja vartalomaalaus -itse tietysti mietin pömpöttävää vatsaa ja selluliittiä takalistossa (kuten kuka tahansa nainen), mutta sitten päätin taas kaivaa sen itsevarmuuteni ja totesin, että minä olen tämän kokoinen kuin olen ja juuri täydellinen versio itsestäsi. Tämä itsevarmuus ja hymy kasvoilla toiminkin erittäin hyvänä mainoksena edustamalleni yritykselle messupäivän ajan. Tässä pari kuvaa (ja hyviä kuvia tulikin): 

Aika ajoin on hyvä ottaa lasi punaviiniä käteen ja mennä alusvaatteilla tai ilkosillaan pyörimään peilin eteen. Katsoa, minkälainen kuvatus sieltä tänään vilkaisee takaisin ja rakastaa sitä peilikuvaa, koska se on sinun -ei kenenkään muu. Tutki omaa peilikuvaa ylhäältä alas, sivulta, edestä ja takaa. Vartalotyypin määrittämisessä olennaisinta on hartioiden, vyötärön ja lantion suhde toisiinsa. Tässä kirjoituksessa keskitymme näiden ominaisuuksien määrittämiseen ja pikkuhiljaa menemme vartaloanalyysissä läpi koko naisen vartalon. 


Hyvä kuva vartalotyypeistä löytyi hääpukusivustolta. Sivustoon voit tutustua tästä. Varsinkin, jos olet menossa naimisiin niin ehdottomasti kannattaa. Saat oivia vinkkejä hääpuvun valintaan.

Vartalotyypit on helppo jakaa viiteen ryhmään: A, Y, X, O ja H kuten yllä on esitetty.

Saat selville oman vartalotyyppisi mittaamalla leveyden ensin olkapäistä. Mitta on hyvä ottaa takaa olkapäiden leveimmältä kohdalta. Joillain naisilla levein kohta löytyy hieman alempaa käsivarresta, on niin sanotut pullohartiat -tällöin siis mitta otetaan käsivarren kohdalta. Saatat tarvita kaverin apua mitan ottamiseen, jotta siitä tulee tarkka. Esimerkiksi oma mittani olkapäistä on 48cm.


Sitten otetaan mitta vyötäröstä. Jälleen vain leveys, ei ympärystä 🙂 Etsi vyötärön kapein kohta. Liuta käsiä kylkiä pitkin, niin huomaat kapeimman kohdan. Toisilla vyötärö on hyvinkin selkeä, toisilla esim. H-vartalotyypin omaavilla vyötärö ei juuri erotu ja O-vartalotyypillä vyötärön leveys on hartia- ja lantioleveyttä suurempi. Oma mittani vyötärön leveydestä takaa mitattuna on 31cm. 


Kolmantena mittana käytetään lantion leveintä kohtaa. Jälleen liuttamalla käsiä pitkin lantiota huomaat leveimmän kohdan. Siinä, missä lantio luut tuntuvat. Pysähdy tähän ja otta mitta takaa. Toisilla on pyöreämpi peppu kuin toisilla ja se tietysti vaikuttaa mittaamisen tulokseen. Älä yritä kiristää mittaa, vaan vie mitta leveimmältä leveimmälle kohdalle, ihan sinne sivulle asti. Oma mittani on 53 cm. 


Kaikki mitat siis sivulle asti 🙂 Näin saat karkean arvion omasta vartalotyypistäsi.

– Jos kaikki mitat ovat 0-5 cm säteellä toisistaan, olet H-vartalotyyppi eli aika tyypillinen suomalainen pötkö. Ei juuri kurveja, aika poikamainen vartalo. 

– Jos hartian leveys on yli 5 cm lantiota leveämpi olet Y-vartalotyyppi. Painopiste vartalossa on ylhäällä ja yleensä Y-vartalotyypit ovat myös aika rintavia.

– Jos lantion leveys on yli 5 cm hartioita leveämpi olet A-vartalotyyppi. Eli päinvastoin kuin Y-tyypillä; painopiste vartalossa on lantion seudulla.

– X-vartalotyypin tittelin saa, kun vyötärö on yli 10 cm (jopa 15-30 cm) kapeampi kuin hartiat ja lantio. Tarkkaa mittaa on hankala sanoa, tässä peili on myös hyvänä apuna!

– O-vartalotyyppi on kaikkein harvinaisin vartalotyyppi (ja myös haasteellisin pukea), mutta osalla naisista vyötärö on leveämpi kuin olkapäät tai lantio. Jos vyötärösi leveys on enemmän kuin olkapäät ja lantio, niin olet O-vartalotyyppi. Tällä ei siis ole mitään tekemistä pömppövatsojen kanssa, kyse on sivulle päin levenevästä mitasta, ei eteenpäin. Yleensä kaikki naiset ilmoittaa kuuluvansa O-ryhmään, ja itse olen tavannut viiden kuluneen vuoden aikana vain yhden 🙂 O-tyypillä ei siis välttämättä ole mitään tekemistä ylipainon kanssa, myös hoikka ihminen voi olla vartalotyypiltään O. 


Omien mittojeni mukaan 48-31-53 olen siis ehdottomasti X-vartaloinen eli vyötärö kapenee huomattavasti. Minulla on kuitenkin lantiossa enemmän massaa ja pyöreä takapuoli eli olen myös hieman A-painotteinen. Saitko selville oman vartalotyyppisi?


Ensi kerralla jatketaan vartalon tarkemmasta tutkimisesta ja yksityiskohtien ihanasta maailmasta ja näin päästään vinkkeihin, kuinka näiden viiden eri vartalotyypin tulisi pukeutua 🙂

Ps. poikkesin aiemmin viikolla VILAssa ottamassa kuvia erilaisista vaatteista, jotta on helpompi antaa vinkkejä pukeutumiseen. Tämmöiset tarttui sitten matkaan, uusi lemppari huivi ja Objectin pusero.