Upea aurinkoinen kevät on saapunut, ainakin tänne Tampereelle 🙂 tänään oli jo +10 astetta. Nautin päivästä ihanalla työhevosella ratsastellen, vaikea keksiä mitään parempaa! 

Kevät on myös saanut (onneksi) väriä ihmisten pukeutumiseen ja katukuvaa katselee nyt ilolla, kun harmaat ja mustat saavat pikkuhiljaa väistyä värien ja kuosien tieltä. Voi kunpa tulisi lämmin kesä ja saisi oikeasti käyttää paljon mekkoja ja balleriinoja ja bikineitä, eikä tarvitsisi kääriytyä neuleisiin ja käyttää samoja legginsejä ympäri vuoden. Itsekin sorruin pieniin kevätostoksiin, kun tahtoisi jo keventää omaa pukeutumistaan. 

Kaksi samanlaista nahkatakkia; lämmin beige ja kylmä hiekan värinen. Toinen on kevät- ja toinen kesäihmisen valinta. Kumpi väri sopii sinulle paremmin?

 

Vaikka värejä on paljon ja välillä tekisi mieli pukeutua kaikkiin sateenkaaren väreihin, kannattaa kuitenkin olla tarkkana mitä värejä valitsee. Itse en muutama vuosi takaperin välittänyt väreistä sen kummemmin, ajattelin vain, että wau -onpas upea mekko ja nappasin mukaani. Joskus kaksi samanlaista, eri väreissä, kun en osannut valita. Kerran minulla oli kaksi samanlaista tunikaa, puhdasvalkoinen ja koralli. Valkoinen oli päälläni usein ja viihdyin siinä. Kun se meni pesuun, tai kaipasin vaihtelua, laitoin päälleni korallin vaihtoehdon. Katsoin peiliin ja ihmettelin. Koralli ei koskaan näyttänyt päälläni hyvältä, vaikka malli oli sama ja materiaali ihana. Koitin korallia tunikaa monesti, mutta koskaan en lähtenyt sen kanssa ulos asunnosta. Miksi? Tämä selvisi, kun tutustuin BC-värianalyysiin ja värien maailmaan tarkemmin. Koralli ei kuulu omaan värikarttaani, en viihtynyt siinä, koska en tuntenut väriä omaksi vaikka se upea onkin ja peilistä ei näkynyt sama hehku kuin valkoisessa tunikassa, koska koralli teki ihoni kellertäväksi. Onko sinulla vaatekaapissa vaatteita, jotka ei koskaan tunnu päällä hyvältä?

Hänelle käyvät ehdottomasti keltapohjaiset lämpimät värit, kuten upea punainen, joka yhdistyy huivissa ja kengissä.

 

Meillä jokaisella on erilainen iho ja värit reagoivat jokaisen ihon kanssa eri tavalla. BC-värianalyysi perustuu siis ihon pigmenttiin. Kun tehdään värianalyysi alusta loppuun, asiakkaalla ei ole meikkiä, jotta selkeästi nähdään mitä eri värit iholla tekevät. Hiukset peitetään, jotta ne eivät vaikuta lopputulokseen. Hiusten väri voi olla väärä ja muuttua moneen kertaan, kun niitä ahkerasti värjäämme 🙂 Silmiä katsotaan, mutta ratkaisevaa on, miten iho eri väristen kankaiden kanssa reagoi. Ihon pigmentti meillä ei vaihdu, vaikka rusketumme tai iho iän myötä haalenee, niin kaikki muutokset tapahtuu ihon omalla pigmenttialueella.

Talvinainen hehkuu kylmissä, sinipohjaisissa väreissä. 

 

Kaikki värit voidaan jakaa kylmiin, sinipohjaisiin väreihin tai lämpimiin keltapohjaisiin väreihin. Osalle meistä sopii paremmin lämpimät värit ja osalle kylmät. Siitä on kyse kaikissa värianalyyseissä. Tätä voi myös kotonakin testata, mutta varman tuloksen saamiseksi kannattaa poiketa ammattitaitoisen värikonsultin luona 🙂 BC-värianalyysissä kylmiä, sinipohjaisia värejä edustaa talvi ja kesä -ihmiset, lämpimiä keltapohjaisia värejä suositellaan puolestaan syksy ja kevät -ihmisille. Jokainen meistä kuuluu yhteen ryhmään, niin naiset kuin miehetkin. 


Asia on yhtä merkittävä ja tärkeä molemmille. Minulla käy asiakkaana niin miehiä ja naisia ja joka kerta on yhtä mahtavaa nähdä ja todeta, miten suuren ahaa-elämyksen asiakkaat saavat ja miten suuri on värien merkitys. Asiaa ei välttämättä tule niin ajatelleeksi, ennen kuin värikankaat vaihtuvat ja heiluvat edestakaisin ja pääsee itse toteamaan asian oikean laidan.


Kävin myös shoppailemassa yhden kevät-miehen kanssa. Lämpimissä ja raikkaissa väreissä väsymys häviää kasvoilta ja kokonaisuus on tasapainoinen ja tyylikäs. Kesä-miehelle puolestaan oltaisiin valittu kylmiä sävyjä; esimerkiksi pastellia, harmaata tai merihenkinen tri-colors teema.

BC-värianalyysissä saat siis selville, missä väreissä hehkut ja olet parhaimmillasi. Ei kai meistä kukaan tykkää, että juonteet, kaksoisleuka, tummat silmänaluset, näppylät ja couperosa tulevat kasvoilla esiin? Sen sijaan, haluamme häivyttää kaiken sen, mikä on epäedullista ja korostaa omia parhaita puolia 😉 väreillä on tässä suuri merkitys. Tässä lyhyesti esitelty värivuoden ajat, jatkossa laitan esimerkkejä asiakkaista, jotka ovat löytäneet omat värinsä ja hehkuvat niissä!


SYKSY:

Ajattele syksyn luontoa, upeaa ruskaa. Syksy ihminen hehkuu isoissa keltapohjaisissa, murretuissa lämpimissä väreissä. Ruskean, punaisen ja vihreän eri sävyissä hän on parhaimmillaan. Värikartasta löytyy myös upea oranssi, violetti ja luonnon valkoinen

KEVÄT:

Kevät on kuin syksyn ”pikkusisko”. Kevät ihminen kaipaa myös iholle lämpöä ja siksi hän on parhaimmillaan keltapohjaissa, raikkaissa sävyissä. Kevät ihmisen kartassa on upeita korallin sävyjä,turkooseja ja beigejä.


TALVI:

Talvi on hyvin dramaattinen, ainoa, jonka värikartasta löytyy musta. Talvelle sopivat upeasti leiskuvat pinkit ja violetit, siniset ja tummat harmaat. Kylmät, sinipohjaiset värit saavat talven parhaat puolet esiin. Talvi-ihmisiä on suomalaisista vain 12%, sillä meidän ihon pigmentti on hentoinen. Kansainvälisesti talvi-ihmisiä on huomattavasti enemmän.

KESÄ:

Kesä on taas talvelle sukua, mutta ei vastaanota niin voimakkaita värejä. Kesä kaipaa myös kylmiä ja sinipohjaisia sävyjä, mutta vaaleampi kuin talvi. Kesällä on väreissään pastellin sävyjä, vaaleanpunaista, mintun vihreää, paljon sinisiä sekä harmaita ja upea puhdas valkoinen.


Mikä mahtaa olla sinun värimaailmasi? Värien maailma on kiehtova 🙂 Värianalyysissä käyminen ei supista, vaan enemmin avartaa omaa värien käyttöä. Moni ei uskalla tulla värianalyysiin, koska pelkää ettei sen jälkeen saa jotain väriä käyttää. Totta kai saa -värikonsultti antaa suositukset, mutta itse päättää miten oppimansa hyödyntää. Toki, kun itse näkee värien merkityksen, niin sanotusti vääriä värejä ei halua enää käyttää. Miksi haluaisi, kun tietää, että nyt näyttää väsyneeltä ja toisella valinnalla hehkuisi? Vaikka osasta värejä joutuukin luopumaan, saa tilalle moninkertaisen määrän uusia upeita vaihtoehtoja! Ja aina voi katkaista paidan väärän värin vaikutelman käyttämällä huivia 😉