Ihanan valkosuklaakeksin siivittämä ryhdyin taas kirjoittelemaan blogia 🙂 On ollut ilo huomata, kuinka paljon lukijoita blogillani on! Aivan mahtavaa, toivottavasti jokainen saa poimittua blogistani pieniä osia ja siten pääsee luomaan omaa toimivaa tyyliänsä.


Kävin viime viikon lopulla VILAssa ja otin kuvia vaatteista, jotka sopivat eri vartalotyypeille. Jotta sain paremmin asukokonaisuudet esiin, päädyin myös pukemaan nukkea. Tein jokaiselle vartalotyypille yhden asukokonaisuuden ja katsotaan ne tässä seuraavaksi. Toivottavasti sait jo selville oman vartalotyyppisi ja löysit peilistä ne parhaat puolesi, joita pukeutumisessa kannattaa korostaa! 🙂


A-vartalotyyppi on siis päärynänmallinen, eli paino piste on takapuolessa ja lantiossa. Tämä on aika yleinen vartalotyyppi meillä suomalaisilla naisilla. Kun painopiste ja huomio on lantiossa, niin silloin pukeutumisessa kannattaa tuoda huomio ylävartaloon. Eli A-vartalotyypin perussääntö olisi simppeli ja tumma ala-osa ja runsaasti kuviota, värejä, koruja, huiveja, olkatoppauksia ym. ylävartaloon. Unohdetaan siis vyöt lantiolla, isot taskut ja kuvionnit takapuolessa –> ne kaikki korostavat lantion leveyttä. Myös kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mihin neule tai jakku loppuu. Helma saisi olla mieluummin leveimmän kohdan yli (pitkä) tai jäädä selvästi lantion yläpuolelle (lyhyt). Jos nimittäin helma osuu juuri leveimpään kohtaan, niin jälleen huomio kiinnittyy väärään paikkaan. Kuten Minna Stailauskoulusta on sanonut: ”Pukeutuminen on samanlaista optisen harhan luomista kuin meikkaaminen.” Me emme siis korjaa mittasuhteita, mutta huijataan silmää ja tasapainotetaan kokonaisuutta.

Tässä kuvassa on esimerkki, kuin päärynämalli voisi pukeutua. Kaunis tunika jatkuu leveimmän kohdan yli ja napit tunikassa tuo huomiota vyötärölle ja ylävartaloon. Lisäsin vielä korun ja tuubihuivin, jotta saatiin vielä enemmän massaa ylös. Asusteita kannattaa muutenkin käyttää, sillä yksinään tunika on aika ilmeetön. 


Y-vartalo taasen on A-vartalotyypin vastakohta. Olkapäät on leveämmät kuin lantio ja monesti tähän liittyy myös rintavuus. Huomio kiinnittyy siis ylävartaloon. Näin ollen käännämme äskeisen selostuksen ympäri, eli Y-vartalotyyppi ei missään nimessä korosta pukeutumisessaan ylävartaloa. Pois kaikki olkatoppaukset, hihaistutukset, isot kuviot ja huivit. Koitetaan tuoda huomiota lantiolle ja tasapainottaa sen suhdetta olkapäihin. Vaaleat alaosat, vyöt, taskut ym. joilla on helppo kiinnittää katse lantioon. Y-vartalotyyppi on haastava puettava, koska valitettavan usein meille myydään ihania värikkäitä yläosia, mitä erilaisempia hihaistutuksia ja kauniita kuvionteja, jotka kiinnittävät huomion ylävartaloon ja korostavat entisestään leveitä olkapäitä ja isoa yläkroppaa. Y-vartaloisen tulisi vaatteita valitessaan etsiä värejä alaosiin ja pitää yläosat hillittyinä. Kuvissa pusero on tumma ja leikkaus lantiota korostava. Huomiokaa A-vartaloiset siis, nämä upeat muoti puserot korostavat lantiota, koska leikkaus kulkee juuri leveimmän osan läpi ja vie huomion lantion seudulle. Ehdottamasti siis Y-vartaloisen suosikki 🙂 Myös vyö lantiolla, käsikorut sekä vaaleat housut siirtävät painopistettä alas.

 


X-vartalolla on olkapäät ja lantio tasapainossa, mutta vyötärö selvästi kapeampi. Näin ollen X-vartaloisen ei tarvitse juurikaan keskittyä tasapainotukseen eli kaikenlaiset hihat, kuvionnit tai taskut käyvät 🙂 X-vartaloisen kannattaa tuoda esiin ihania naisellisia kurveja  ja korostaa kapeaa vyötäröä. Tässä erinomaisen oiva väline on vyö vyötäröllä, myös korut jotka tulevat vyötärölle asti, bolerot sekä kauniisti leikatut jakut ovat hyviä.

Kuvassa on upea tummansininen mekko, jossa on kiristysnauha jo valmiiksi vyötäröllä. Sopii siis hyvin X-vartaloiselle korostamaan vyötäröä. Nukelle on kietaistu kaulaan tuubihuivi tuomaan vähän väriä ja vasemman puoleisessa kuvassa lehtikorut tulevat vyötärölle. Oikeanpuoleisessa kuvassa vöytärön paikkaa on korostettu vyöllä ja jätetty korut pois. Minusta jompi kumpi riittää, korut vyön kanssa tekee hieman sekavan vaikutelman. Jalassa nahkaleggarit on mekon kanssa aika rock 🙂

 


H-vartaloisella ei ole juurikaan senttieroja olkapäiden, vyötärön tai lantion leveydessä. Kaikki on aikalailla yhtä pötköä. Tästä syystä olisi hyvä tehdä vaatteilla leikkauksia vartaloon, jotta saadaan pötkömäinen vartalo poikki 🙂 Ja jakuissa ehdottomasti kauniit leikkaukset, jotta tuo vyötäröön hieman mallia. Suora jakku vielä korostaa vartalon suoruutta. Kuvaan puin nukelle värikkään korallisen tunikan, joka tekee ensimmäisen ”katkon” vartaloon. Tunikan päällä on nahkajakku, joka on kaarevasti leikattu ja loppuu juuri ennen lantiolla. Tällä saadaan toinen poikkileikkaus H-vartaloon. Koru on kiva yksityiskohta ja takin kaulukset korostavat puolestaan olkapäitä. Kerrospukeutuminen on siis H-vartaloiselle suositeltavaa. 


Ja vielä harvinaisin vartalotyyppi, eli O-vartalo, jossa vyötärö on leveämpi kuin olkapäät ja lantio. O-vartalotyyppi on myös haastavin puettava, koska on tasapainotettava sekä hartioita että lantiota eli massaa on lisättävä molempiin ja samalla häivytettävä vyötäröä. O-vartaloiselle perusohjeena on suorat ja pitkät linjat, jotka kaventavat vyötäröä sekä tuoda huomio pois keskivartalosta ohjaamalla se tasaisesti ylä- ja alavartaloon. Tässä kaksi esimerkkiä (innostuin vähän pukemaan nukkea):

Vasemmalla löysässä puserossa on pystyraita -vie huomiota pois vyötäröstä. Resori lantiolla tuo massaa alavartaloon ja leopardi takki puolestaaqn tuo lisää pituussuuntaista vaikutelmaa. Koru kiinnittää huomiota ylävartaloon.

Oikealla jalassa samat farkut, joidenka taskut sekä vyö leventävät lantiota. 

Värikäs neuletakki ja koru korostavat ylävartaloa ja jälleen auki oleva neuletakki vie huomiota pois vyötäröltä. O-vartalon ei missään tapauksessa kannata käyttää liian suuria vaatteita, jolloin näyttää entistä suuremmalta. Parempi on valita istuvat vaatteet, mutta käyttää esimerkiksi neuletakkeja ja jakkuja auki.

 

 


Paljon asiaa, mutta sitäkin tärkeämpää 🙂 Mikä on mielestäsi hienoin asukokonaisuus, jos ei tuijotella vartalotyyppejä? Minun tyyliä lähimpänä on varmasti A-vartalotyypin malliasu, mutta on aikasta magee myös tuo leopardikuvioinen neuletakki!