Tervehdys 🙂


Aika haipakkaa meni viikko, mutta nyt taasen blogin kimpussa. Tapasin tänään kollegani Sohvi Nymanin -kannatta tutustua myös Sohvin blogiin: http://trelooks.blogspot.fi/ Sohvin blogi esittelee katutyyliä Tampereella. 


Nyt kuitenkin mittasuhteiden kimppuun. Pienenä vinkkinä, jos mittaaminen puolison/ystävän kanssa tuntuu haastavalta, mene seinää vasten, piirrä merkit ja mittaa seinästä.. Ei kuten meillä, mieheni yritti auttaa ja mitata minua. Tulokseksi hän sai esimerkiksi pituuden päälaelta jalan taitekohtaan ensin 96, sitten 88 ja sitten 91,5 -ei kovin vakuuttavaa =D seinästä merkkien mukaan mitattuna oikea tulos oli 96 cm. 


Vartalon mittasuhteita on helppo korjata pukeutumisella. Kun tiedät, mikä osa on lyhin ja mikä pisin, voit valita vaatteiden mitat oman vartalosi ja tarpeittesi mukaan. 


Tärkein tekijä on pituus. Alle 164 cm nainen on pukeutumisen mittakaavassa lyhyt. Lyhyt nainen ei näytä hyvältä maksimekossa tai täysipitkässä hameessa. On hyvä kuitenkin muistaa, että muodin vaihdellessa voi itse säädellä tasapainoista olemusta hameen ja jakun helman pituutta säätelemällä. Hameen helman olisi hyvä loppua joko keskelle polvea, niin että sääret näkyvät. Jos helma loppuu keskelle säärtä tai reittä, jalka näyttää aina lyhyemmältä ja leveämmältä. Mikäli lyhyt ihminen haluaa käyttää täyspitkää hametta, helman olisi kuitenkin paljastettava nilkat, että jää hieman ilmaa hameen ja maan väliin. Myös pitkät jatkut ovat eduksi pitkille ihmisille -lyhyelle ja sirolle naiselle boleromittainen on mitä parhain (korostaa x-vartaloa).


165-172 cm nainen on normaalimittainen. Joka vartalolla on omat mittasuhteensa ja yleensä paras helman mitta on, kun helma laskee jalan kapeimpaan kohtaan. 


Yli 173 cm nainen on pitkä. Pitkän ihmisen kannattaa kiinnittää huomiota mittasuhteisiin ja huomioda se pukeutumisessa. Pitkän ihmisen on hyvä käyttää esimerkiksi mustan hameen kanssa ihonvärisiä sukkahousuja, jolloin pituusvaikutelma katkeaa. Lyhyt ihminen puolestaan valitsee mustat sukkahousut ja kengät, jotta yksivärisyyden luoma pituusvaikutelma jatkuu loppuun saakka. 


Jakamalla vartalo tarkasti puoliksi, saadaan aikaan lyhyempi ja leveämpi vaikutelma. Siksi onkin aina parempi jakaa vartalo epäsymmetrisissä pisteissä, joko 1/3 tai 2/3. Tässä kohtaa on hyvä muistaa oman vartalotyypin pukeutumisvinkit.


Mittasuhteita määrittäessä pituuden lisäksi on hyvä katsoa jalkoen suhde muuhun vartaloon. Mittaa siis:

Pituus ___ cm

A. Pituus päälaelta jalan taitekohtaan ___ cm 

(nosta jalka koukkuun, niin näet missä on taitekohta) 

B. Pituus jalan taitekohdasta lattiaan ___ cm


Itse olen 176cm pitkä ja olen aina ollut sitä mieltä, että minulla on pitkät jalat -ja kyllähän sen peilikin kertoo. Mittojen mukaan oma pituus päälaelta jalan taitekohtaan oli 80 cm ja jalan taitekohdasta lattiaan 96 cm. Eli jalat ovat hyvin paljon selkää pidemmät.


Tuloksen mukaan kannattaa mittasuhteet huomioda pukeutumisessa:

Jos A on lyhempi kuin B (yli 5 cm), lyhyt selkä ja pitkät jalat

–> Kannattaa valita pusero/neule/jakku, joka katkaisee jalat jo aiemmin, esim. jakun alta tulee pusero reiden puoliväliin asti farkkujen päälle. 

–> Valitse vyö yläosan sävyn mukaan, niin yhtenäisyys jatkuu lantiolle

–> Tunikat hyvä valinta


Jos B on lyhyempi kuin A (yli 5 cm), lyhyet jalat ja pitkä selkä

–> Valitse vyö alaosan sävyn mukaan, jalat ”alkavat” aiemmin

–> Kannattaa välttää nilkkapituisia mittoja kengissä sekä puoleen sääreen/polven alapuolelle loppuvia hameita, sillä ne lyhentävät jalkoja vielä entisestään.

–>kynähameet tai korkeavyötäröiset housut pidentävät jalkoja


Kuvissa minä ja siskoni Heini juhlissa viime kesänä. Minä olen pitkä siis 176 cm ja siskoni hädin tuskin 159 cm. Oma hameen helmani on siis aika lyhyt, ja kuten huomaatte jalat näyttävät todella pitkiltä (ehkä jopa häiritsevän pitkiltä). Heinin hame on puolestaan erittäin sopusoinnussa hänen vartalon mittasuhteiden kanssa. Toisessa kuvassa taas istumme vierekkäin ja olemme yhtä pitkät. Meillä on siis samat pituiset selät, mutta voitan jalkojen mitassa juuri pituuseromme 17 cm verran. 

 
Nyt vain mittailemaan omaa vartaloa 🙂 ensi kerralla pätkitään vartalo vielä vähän pienempiin osiin! Mutta tässä on jo aika kattava infopaketti mittasuhteiden hallintaan.


Huomenna menen Kotkaan juontamaan Halosen kanta-asiakasiltaa ja torstaina vuorossa Hyvinkää. Laitan keikoilta fiiliksiä blogin muodossa ja pienen katsauksen syksyn/talven trendeihin myös 🙂