Tänään piti kirjoittaa päänteistä, jakun pituuksista vartalon mittasuhteiden mukaan, mutta koska kävin tänään ompelijalla hakemassa muutamat siellä muokattavissa olleet tuotteet, niin tulikin mieleeni kirjoittaa ompelijan tärkeydestä. Tämä sama ompelija huomautti myös edellisen blogini jälkeen, ettei kuulu sanoa kaula-aukko vaan pääntie: ”Vaatteissa on pääntie, kaula-aukko on se mikä jää jos pää leikataan irti”. Eli tämä opiksi meille kaikille 😉 Kiitos Anni, HiroNIA. 


Olen stylistinä toimiessani huomannut, kuinka moni tuskastelee sen kanssa, ettei kaupoista löydy sopivia vaatteita. On kierrelty ja kokeiltu, sovitettu ja menetetty hermot ja lähdetty jälleen tyhjin käsin kaupasta. Erityisesti ongelmia tuottaa suorat housut ja jakut. Ne on yleensä myös hieman hintavampia ja silloin ostaja ei ole valmis (eikä pidäkään olla) luopumaan puvun istuvuudesta. 


Se, että kaupoista ei löydy sopivia vaatteita, ei ole mikään ihme. Kaupoissa on kyllä koko pienistä isohin ja eri pituisilla punteilla -mutta hyvin usein ne on suunniteltu kaikki yhdelle vartalotyypille. On yksi perusmalli ja oletetaan, että se istuu jokaisen ostajan päällä. Sen sijaan, että menettäisi hermot sovittaessaan miljoona eri pukua, kannattaa valita oma suosikki -se lähinnä istuva, kivan värinen, hyvä kangas ja hyvä hinta-laatusuhde ja korjauttaa se istuvaksi ompelijalla. Joko sillä omalla luotto-ompelijalla tai käyttää kaupan tarjoamaa korjausompelua. Moni kauppa tarjoaa muutoksia vaatteisiin pienellä rahalla, puntin lyhennykset varmasti on yleisin muutoksen aihe. 


Itse ostin kaupasta lyhythihaisen jakun (tai itseasiassa kaksi, koska en osannut päättää väriä *hups*). Jakut istui muuten täydellisesti, mutta hihansuut kiristi eikä käsiä mahtunut juurikaan liikuttamaan kun aina kiristi kainalosta. Nappasin jakut siitä huolimatta, koska tiesin ratkaisun pulmaan. Kiikutin jakut HiroNIAan ja Anni muokkasi jakut sopiviksi. Nyt minulla on kaksi hyvin istuvaa jakkua, joita tulen varmasti pitämään ahkerasti. Jos siis kaupasta löytyy joku ”maailman ihanin” kuten minulla yleensä käy, vaatteita voi miltei aina muokata. Iltapuvut ovat myös yksi sellainen, jos nyt et lähde ostoksille juhlia edeltävänä päivänä niin varmasti pukua ehditään korjauttaa sinun vartalosi mukaisesti. Itselläni on kaksi upeaa iltapuku, jotka molemmat on käynyt ompelijan kautta.

Tässä kuvat jakuista, en jaksanut enää täällä illalla kotona meikata kuvia varten, joten natural-look, mutta ei sen niin väliä 🙂


Tietysti on aina vaihtoehto myös teettää vaate alusta asti ompelijalla. Se ei aina välttämättä tule kovinkaan paljon valmisvaatetta kalliimmaksi -vaikka usein niin kuvitellaan. Kannattaa ainakin kysyä ompelijalta tarjousta. Mikäli on uusi työpaikka ja tarvitset uuden jakkupuvun, se on mahdollista myös tehdä mittojesi mukaan ja teettää ompelijalla. Tällä tavoin saat varmasti istuvan, upean käsintehdyn puvun, joka palvelee vähintään 10 vuotta -kauemminkin, jos vaatteesta huolehditaan. 

Itse olen jo vienyt ompelijalle kuvauksen morsiuspuvusta, jonka ensi kesälle haluan. Säästän omia hermojani ja aikaa, kun ei tarvitse lähteä kiertämään morsiuspukuliikkeitä ja kokeilla montaa eri pukua. Varsinkin, kun tiedän tarkalleen mitä haluan puvulta. Sama myös iltapukujen kanssa -ne voidaan myös teettää alusta loppuun. Silloin saadaan aina upeasti istuja mittojen mukaan oleva puku, joka on myös kantajansa näköinen vaate.


Teetettyjen pukujen ja muutosten lisäksi muistakaa myös korjausompelu. Jos lempihousuista tai laukusta hajoaa vetoketju -ne kannattaa korjauttaa, mikäli vaatteella on muuten vielä käyttöikää jäljellä. Tässä Dieselin huivista muotoitui ompelijan käsittelyssä tunika -huivi jäi jostain syystä käyttämättä, toivottavasti minulle on tästä tunikasta enemmän iloa. Myös Espanjasta löytämäni laukku sai uuden mahdollisuuden, kun ompelija vaihtoi siihen ehjän vetoketjun 🙂Ompelija on monesti päivän pelastus ja suosittelen lämpimästi käyttämään huomattavasti enemmän ompelijoiden palveluita. Saat aina oman näköisiä, hyvin istuvia ja laadukkaita vaatteita, joista on iloa pitkäksi aikaa!