Viime lauantaina olin Tampereen Andiatassa stylistinä muutaman tunnin ajan. Tein Andiatan kanta-asiakkaille veloituksetta pikaisia vartalon kartoituksia ja annoin vinkkejä oikeaoppiseen pukeutumiseen. Tunnit vierähti mukavasti ja samalla katsastin myös Andiatan upean syysmalliston.

Koska olin paikalla tekemässä vartalon tyypityksiä, päätin kerätä esimerkit Andiatan valikoimasta kullekin vartalotyypille sopivaksi. Uusille lukijoille tästä hyviä vinkkejä ja jo asian kanssa jo tutuiksi tulleille hyvää kertausta 🙂 Oman vartalotyypin mittaamiseen löydät ohjeet aiemmasta blogistani; Vartalotyypin selvittäminen.

Andiatan toimitusjohtaja ja pääsuunnittelija Tarja Rantala kertoo Andiatan kotisivuilla, että  ”Hienostunut värimaailma, pelkistetty muotokieli ja erinomainen istuvuus tekevät asun, jolla voit mennä minne vain ja mikä tärkeintä, se ei vanhene muotivirtausten mukana. Klassinen on ikuista ja selkeä tyyli tekee oikeutta upeille kankaille.”

Andiatan mallistossa näkyy kuitenkin aina myös kauden muodikkaita elementtejä. Ja mikä parasta, asusteilla voit muunnella ja piristää puvustoa: huivit, korut ja muut asusteet löydät sesongin värien mukaan.
Ensimmäisen A-vartalotyyppi, jossa lantio/takapuoli on levein kohta. Vartaloa halutaan tasapainottaa niin, että huomio ei kiinnity lantioon. Valitaan siis alavartaloon yksiväristä, suoraa ja simppeliä; tässä tyylikäs puolihame. Ja ylävartaloon kuoseja, värejä, yksityiskohtia, olkatoppauksia, koruja ym. jotta saadaan vartaloa tasapainotettua. Jakun alla musta pukeutumispaita; tässä olisi paikka tuoda pukeutumiseen myös väriä! Ehdoton ei-ei tämä jakku on rintavalle ihmisille, sillä ylemmät taskut kohdistavat tässä tapauksessa huomioon väärään paikkaan.

 

IMG_5086

A-vartalotyypille tyylikäs jakku; taskut kiinnittävät huomion ylävartaloon pois lantiosta ja tekee näin vartalosta tasapainoisen näköisen. Olkatoppaukset tuo ryhtiä.

A-vartalotyypille sopiva suora simppeli puolihame.

A-vartalotyypille sopiva suora simppeli puolihame.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitten edellisen vastakohta eli Y-vartalo. Y-vartalossa on leveät hartiat tai rintavuutta ja ylävartalo on suhteessa lantion seutua suurempi. Alla kuvassa Y-vartalolle asu; kirjava tyylikäs puolihame, paksua kangasta, joten tuo lantiolle massaa. Yläosaan yksivärinen jakku; tosin olkatoppaukset kannattaa poistaa. Jakussa hyvät taskut alareunassa, joten vie huomiota pois yläosasta.

IMG_5080

Y-vartalolle väriä ja kuosia alavartaloon; tässä ihanan kirjava puolihame. Kaveriksi musta rypytetty kauniisti laskeutuva pusero ja yksivärinen jakku.

Kirjavan puolihameen pariksi yläosaan valittu punainen pirteä jakku.

Kirjavan puolihameen pariksi yläosaan valittu punainen pirteä jakku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X-vartalo (myös tiimalasi- tai ampiasvartalona tunnettu) on vartalotyypeistä sinänsä helpoin, että olkapäiden ja lantion suhde on tasapainossa. Ei siis tarvitse varsinaisesti peitellä mitään tai hämätä silmää. Kantajalle jää päätettäväksi, haluaako tuoda kapeata vyötäröä esiin ja kuinka voimakkaasti. Tässä ihania pastellin kylmiä sävyjä Andiatan syysvalikoimasta, juuri passeli setti  x-vartalolle. Vyö puettuna vyötärölle, sinne kapeimmalle kohdalle. Tuo kivan yksityiskohdan, kun näkyy takin alta. Tämä setti menee eri fiiliksiin sekä tennareiden että korkkareiden kanssa!

Harmaat farkut, raikas valkoinen pukeutumispaita ja aivan upea vaaleanpunainen nahkatakki. Kokonaisuuteen lisäksi myös ehdottomasti vyö vyötärölle,

Harmaat farkut, raikas valkoinen pukeutumispaita ja aivan upea vaaleanpunainen nahkatakki. Kokonaisuuteen lisäksi myös ehdottomasti vyö vyötärölle,

H-vartalotyypillä on myös olkapäät ja lantio hyvässä suhteessa, mutta vyötärö ei merkittävästi kapene. Monesti peili on tässä parempi kaveri kuin mittanauha 😉 H-vartalolle suositeltavaa on kerrospukeutuminen, jotta vartaloon saadaan linjoja esim. topein, tunikoin ja  jakuin. Tämä tietysti lyhyelle ihmiselle on haastavaa, sillä jokainen poikkilinja myös lyhentää.

IMG_5082

H-vartalolle ehdottamasti parhaita valintoja on kietaisumekot. Tässä myös kuosi hämää silmää.

Tyylikäs boleromittainen nahkaliivi tuo vyötäröä esiin.

Tyylikäs boleromittainen nahkaliivi tuo vyötäröä esiin. Tämä myös oiva valinta X- tai A-vartalolle!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H-vartalo on hyvin tyyppillinen suomalainen vartalotyyppi. H-vartaloisia on kahta erilaista; on poikamainen hoikka ja suora vartalo ja sitten muodokas ja naisellinen. Yhteistä on tuo mittojen tasaisuus (olkapäät, vyötärö, lantio). Oma tyyli on siis säilytettävä totta kai. Hoikka H-vartalo suosii huosupukuja, muodokas mieluiten mekkoja ja tunikoita.

Kaikista harvinaisin vartalotyyppi on O, itse olen tavannut vain muutaman tällaisen. O-vartalotyypissä vyötärö on hartioita ja lantiota leveämpi (sivu mitta, tässä ei puhuta pömpöttävästä vatsasta). O-vartalo on haastava, sillä massaa on lisättävä sekä hartialinjaan että lantiolle. Kaikki pystysuorat linjat, auki olevat neuleet ym. ovat hyviä O-vartalolle.

O-vartaloiselle sopiva paita, strassit luovat kauniin pystylinjan vyötärön ohi.

O-vartaloiselle sopiva paita, strassit luovat kauniin pystylinjan vyötärön ohi.

Päivä Andiatan myymälässä oli oikein mukava, syysmallisto oli upea ja tuo kuvissakin jo esitelty monikäyttöinen ja ylivoimaisen makee musta nahkaliivi tarttui minulle matkaan! Se taitaa olla päällä heti tulevan viikonlopun keikalla muotipäivillä 😉

IMG_5078

Tässä Andiatan syksyä. Ala oikealla Elinan, joka palvelee iloisesti ja asiantuntevasti Pian kanssa myymälässä.

IMG_5122

Tämä liivi lähti mukaan, tässä kotelomekon ja näyttävän korun kanssa. Moneen menoon ja asuun toimiva lisä!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mukavaa elokuun loppua kaikille! Pahoittelen välejä tekstissä, en oo vissiin kovin näppärä tän koneen kanssa..=D