Oikein hurmaavaa vuoden alkua kaikki Toimivan tyylin luojat :)) Vuosi 2014 on alkanut ja kuka tietää, mitä tuleva vuosi tuokaan tullessaan! Itse en tehnyt varsinaisia uuden vuoden lupauksia, mutta ainahan tuo ”itsestään parempaa huolta pitäminen” nostaa päätään näiden vuoden alussa.. 🙂 Luntakin jo oli maassa lyhyen hetken marraskuun lopussa, minä jo kovasti odottaisin sitä vielä lisää!


Vuoden ensimmäisen blogikirjoituksen tarkoituksena on antaa oivallus siitä, kuinka vähemmän on enemmän. Olen aivan varma, että jokaisella on aina välillä omaa vaatekaappia tuijottaessaan olo, että on aivan järkyttävä määrä vaatteita, mutta ei silti mitään päälle laitettavaa.. Tuttua? 


Tämä johtuu yleensä muutamasta seikasta, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Ensinnäkin; heräteostokset. Me naiset tapaamme sortua heräteostoksiin varsin usein.. taas tarttui mukaan ”maailman ihanin” pusero, ja tämä neule, se suorastaan kutsui luokseen. Sitten tulemme vaatteiden kanssa kotiin ja kas kummaa, eipä niitä juuri tule käytettyä. 

Toinen asia on vaatteiden yhdisteleminen. Meillä saattaa olla todella paljon upeita vaatteita, mutta vaatteet eivät sovi yhteen toistensa kanssa. Asukokonaisuuksien rakentaminen on hankalaa ja tulee tuskanhiki, kun koittaa miettiä, että mitkä housut nyt tämänkin paidan kanssa laittaisi.. 

Kolmantena asiaan vaikuttaa meidän oman vartalon tunteminen. Näemme hienoja vaatteita, mutta emme aina näe, tuovatko ne esiin meissä ne parhaat puolet. Ostamme vaatteen ja koitamme käyttää sitä, mutta koskaan esiintyessämme tämä vaate päällä, emme tunne olevamme parhaimmillamme ja sinut vaatteen kanssa.

Ja vielä viimeisimpänä ja tärkeimpänä asiaan vaikuttavat värit. Kaapissasi saattaa lojua vaatteita, joita aina katsot, että ihan sairaan upee ja laitan ton huomenna. Et kuitenkaan laita. Vaate ei koskaan tunnu sopivalta. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että väri on sinulle väärä, mutta et tule ajatelleeksi asiaa. Ja monesti vaatteiden yhdisteleminen toisiinsa on siitä syystä hankalaa, että värimaailma ei toimi yhdessä sitten alkuunkaan. No mitäs näille asioille oikein sitten tehdään? 🙂


Ratkaisu on 4+2+5, muista tämä niin taakka hartioillasi kevenee ja kaapistasi löytyy aina jotain päälle laitettavaa.


Ensinnä; vältä heräteostoksia. Muista ajatella aina jo kaupassa, ”kun yksi uusi vaate tulee niin yksi vanha lähtee”. Mieti, minkä vaatteen aiot heittää pois, kun ostat uuden vaatteen kaappiisi 🙂

Toiseksi, jotta vaatteet kaapissa toimisivat keskenään, mieti uusia vaatteita ostaessasi jo kaupassa, että minkä jo olemassa olevan vaatteen kanssa aiot tätä uutta hankintaa käyttää. Vaatekaapista on löydyttävä yläosalle pari alaosaa ja alaosalle muutama yläosat, jonka kanssa se toimii. Muuten vaate jää käyttämättä, koska sille ei ole kavereita kaapissa.

Kolmantena: tunne oma vartalosi. Vartalotyypin tunteminen on toimivan tyylin luomisessa kaiken a ja o. Kun tiedät, miten tasapainotat omaa vartaloasi, missä on parhaat puolesi, millä saat ne esiin ja miten ehkä peität ne heikommat puolesi -osaat valita vartaloasi parhaiten imartelevat vaatteet. Kurkkaapa aiempi blogikirjoituksena, missä on ohjeet vartalotyypin tunnistamista varten.


Ja neljäs ja suurin syy. Jokaisen naisen olisi hyvä käydä värianalyysissä. Tiedän, että suurin osa ajattelee sen olevan hölynpölyä, eihän väreillä niin suuri merkitys voi olla. Tämän uskoo vasta, kun sen itse näkee. Olen onneksi päässyt tämän todistamaan monta kertaa ja voi että, kun se tuntuu joka kerta yhtä mahtavalta 🙂 Jokainen värianalyysin käynyt saa uuden ja laajan värien käytön mahdollisuuden! Ja kun kaikki värit ovat samasta värikartasta -siitä, joka sopii sinulle parhaiten, olet aina parhaimmillasi ja vaatteet kaapissasi sopivat yhteen, sille ne puhuvat samaa värien kieltä ja harmonia on taattu. Suosittelen, iso satsaus yhdellä kertaa, mutta loppuelämän säästö ja toimiva vaatekaappi on aika iso etu.


Sitten, tämä mystinen 4+2+5=40. Tämä on opittu BC-värianalyysikoulutuksessa. Toimivan vaatekaapin rakentaminen on näin yksinkertaista; sinulla tulisi olla

4 yläosaa; esim. jakkua, neuletakkia, boleroa, villapaitaa, mitä tahansa –> sinun vartalotyyppisi ja väriesi mukaisia,

2 alaosaa; esim. housut ja hame. Nämä myöskin omasta värikartasta ja vartalotyypillesi sopivat.

5 puseroa, toppia, pukeutumispaitaa, kauluspaitaa ym.. Eri värisiä tai kuvioituja, kunhan ovat ne kaikista parhaat värit sinulle ja olet huomioinut oman vartalotyyppisi.


–> Kun nämä 4+2+5 vaatetta toimivat kaikki yhdessä väriensä ja malliensa puolesta, sinulla on automaattisesti 40 erilaista asua! Et siis tarvitse järkyttävää määrää vaatteita, vaan laadukkaita, sinulle juuri oikean mallisia ja värisiä vaatteita, niin pärjäät huomattavasti vähemmällä; ja löydät aina päällesi jotain puettavaa 🙂

Tähän kun vielä lisätään pari tunikaa, kotelomekko ja kaikki upeat asusteet; huivit, korut, vyöt, sukkahousut, laukut, kengät jne. niin asuja saa helposti satoja erilaisia! Kun muoti vaihtuu, sinulla on olemassa vaatekaappisi peruspilarit ja tuot sinne aina ripauksen trendikkyyttä vaihtamalla asusteita tai ostamalla ehkä yhden uuden värisen puseron.

Kuva: Studio Torkkeli / Laura Tammisto


Kuvassa oma suosikki puseroni, Object-merkkinen palvellut jo vuodesta 2008 sekä luottojakku, Esprit hankittu 2010. Kun vaatteet toimii, näyttää hyvältä ja niitä voi yhdistellä, on niistä iloa pitkäksi aikaa!Ihanaa kevättä, nyt laskemaan ne oman kaapin vaatteet ja tekemään kevyttä perkausta 😉